Een droom in een krankzinnige wereld

Lee Majors, ken je hem nog? ‘De man van 6 miljoen.’ Midden jaren ’70 een populaire Amerikaanse televisieserie over een astronaut die na een ernstig ongeval wordt ‘herbouwd’ met moderne technologie. Die ‘bionica’ kostte bij elkaar zes miljoen dollar, vandaar de titel van de serie. Een mega bedrag vond ik toen als 7-jarig jongetje. Maar je kreeg wel een half mens, half robot met bovenmenselijke superkrachten. Een andere held uit die periode voor mij was Roel Dijkstra. Hoofdpersoon in de gelijknamige strip. Roel is een blonde Nederlandse voetballer die uitgroeit tot een internationale voetbalheld. Hij start zijn carrière bij de lokale voetbalclub, die uitkomt in de tweede divisie. Zijn voetbalkwaliteiten blijven niet onopgemerkt en een internationale transfer kan dan ook niet uitblijven. Hij vertrekt naar het Verenigd Koninkrijk waar Dijkstra raakt verwikkeld in allerlei avonturen. Op een of andere causale manier moest ik direct aan deze twee jeugdhelden denken, toen definitief bleek dat Frenkie de Jong voor een slordige 86 miljoen naar FC Barcelona verkast. Als een jongensboek dat uitkomt met als hoofdpersonage een bovennatuurlijke voetballer.

Als hij straks het vliegtuig pakt naar de Spaanse zon, heeft hij zo’n 50 wedstrijden in Ajax 1 gespeeld.

Dat de sportwereld, en voetbal in het bijzonder, astronomische bedragen betaald voor een individuele speler, daar kijkt niemand meer van op. De transfersom van 86 miljoen Euro inclusief bonussen maakt Frenkie de duurste Nederlandse voetballer ooit. Je betrapt jezelf er bijna op dat dit soort bedragen normaal zijn geworden in het hedendaagse voetbal. De waanzin ervan even in perspectief plaatsen. RKC Waalwijk ontvangt een soort van royalty’s bij deze transfer, omdat Frenkie in de gemengde opleiding van RKC en Willem II is ontwikkeld als voetballer. Dit zijn vooraf vastgestelde percentages bij de doorverkoop van een speler. In dit geval incasseert de club uit Waalwijk 5 miljoen. Een miljoen meer dan de gehele jaarbegroting van deze profclub. Als je daar slim mee omgaat verzeker je jezelf van een gezonde bedrijfsvoering voor een aantal jaar. Voor Willem II is het nog gekker. Zij houden er zo’n slordige 9 miljoen aan over. Dit alles in de wetenschap dat Frenkie slechts 1 wedstrijd gespeeld heeft in het eerste elftal toen hij onder contract van de tricolores stond. Absurd, realiteit? Beide is waar denk ik.

Voor Frenkie de Jong is dit letterlijk een droom die uitkomt. Spelen in Nou Camp bij het grote FC Barcelona samen met zijn idool Lionel Messi. Naar horen zeggen schrijft hij de komende vijf jaar een slordige 50 miljoen salaris op zijn rekening bij. Een prettige bijkomstigheid. De nuchterheid van Frenkie zelf lijkt niet aangetast. Mega media-aandacht, duizelingwekkende bedragen, torenhoge verwachtingen en dan zie je hem vervolgens geheel op zijn karakteristieke wijze een interviewtje doen. De gehaktballen van oma blijven toch wel de lekkerste en je moet niet verbaasd zijn als Frenkie in de Catalaanse hoofdstad gewoon op de fiets naar zijn werk gaat. Deze mentaliteit, herkenbaarheid en aaibaarheid maakt Frenkie nu al tot een marketing kanon en een nationale sportheld. Samen met Max zijn het de nieuwe ideale schoonzonen. Van die beleving kan ik als liefhebber natuurlijk wel genieten.

Bizar blijft het wel. De voetbalwereld. Als we feitelijk kijken, heeft Frenkie namelijk nog helemaal niets bijzonders in deze maffe voetbalarena gepresteerd.

Bizar blijft het wel. De voetbalwereld. Als we feitelijk kijken, heeft Frenkie namelijk nog helemaal niets bijzonders in deze maffe voetbalarena gepresteerd. Ja, hij heeft een gave carrière ontwikkeld en speelt nu in het eerste van Ajax. Speelde een lekkere pot tegen Frankrijk. Maar in de zin van prijzen, titels, bijzondere hoogtepunten op zijn palmares die de waarde van 86 miljoen staven? Op eredivisieniveau komt hij eigenlijk pas net kijken. Vanuit de lokale ASV Arkel ging hij bij Willem II de jeugdopleiding volgen. Daar speelde hij letterlijk één pot op het hoogste niveau. In 2015 tekende hij een contract in Amsterdam en pas in september 2016 debuteerde Frenkie onder Peter Bosz. Onder Keizer werd hij na een paar wedstrijden naar de bank verwezen. Als hij straks het vliegtuig pakt naar de Spaanse zon, heeft hij zo’n 50 wedstrijden in Ajax 1 gespeeld. Dat maakt de in potentie geniale middenvelder geen hardcore ‘godenzoon’. Ook in de Nederlandse jeugdelftallen was hij geen vaste waarde. Gisteren in een onvergetelijke Klassieker werden de voetballers uit Ajax afgedroogd in een euforische Kuip. De 6-2 kwam als een mokerslag aan. Tien goals tegen in twee wedstrijden is ongekend. Top talenten De Ligt en De Jong lieten het afweten. Waren niet bij macht om een ommekeer te veroorzaken. Gelukkig toch niet bovennatuurlijk.

Deze feiten doen uiteraard niets af aan de voetbalkwaliteiten van Frenkie en het feit dat je hem al het goeds gunt. Zelf weet hij dit maar al te goed. Als de pers hem al op de positie van Sergio Busquets plaatst, positioneert hij zichzelf in de achterhoede. ‘Eerst maar eens vaste waarde worden in het team’. En na de dikke nederlaag tegen Feyenoord analyseerde hij feilloos de zere punten binnen het team. Dat vind ik knap en mooi. Je kop niet gek laten maken en focus hebben op je persoonlijke doel of droom. Een eigenschap die je ver kan brengen. Echter de krankzinnigheid binnen de voetbalwereld is voor mij met deze megatransfer opnieuw aangetoond. ‘Wat de gek ervoor geeft’ zou je bijna zeggen. Zoals zijn eigen vader het netjes omschreef: ’90 miljoen,…. het is eigenlijk best gênant’.

Eén opmerking over 'Een droom in een krankzinnige wereld'

  1. Broertje, wat laat gelezen, maar daarmee wel in staat tot de volgende reactie: Geld maakt veel sporten kapot en sporters lui. Hart voor de zaak is misschien minder vanzelfsprekend wanneer je toch een meer dan riant salaris ontvangt en hoe dan ook geliket wordt, of je nu goed speelt of niet.
    Dat maakt Ronaldo in deze tijden zo bijzonder. Als er 11 Cr7”s op het veld hadden gestaan, had Juve geen punten verspeeld tegen Parma. En dat kun je ook van zijn gezicht aflezen. Maakt hem dat onsympathiek? Nee, dat maakt hem een atleet waar velen een voorbeeld aan kunnen nemen!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.