Brady for President

Voor mijn werk was ik vorig week in Atlanta in de US. Bij aankomst op één van de drukste luchthavens ter wereld werden we na de douane check verwelkomd door een 50-tal juichende ‘Ram’ fans. Al een week voor het grootste eendaagse sportevenement ter wereld starten de eerste pre-party’s die een volle week gaan vullen. De piloot van Delta had al verteld dat er per dag zo’n 500 privéjets landen om een stukje sfeer op te snuiven. Op vier plekken in stad zijn enorme evenement terreinen gebouwd om alle supporters te herbergen. Een gezellig gekkenhuis. Atlanta host deze wedstrijd voor de derde keer en was al eerder gastheer van grote sportevenementen, waaronder de Olympische zomerspelen in 1996. De wedstrijd wordt gespeeld in het Mercedes-Benz Stadion. Volledig nieuwgebouwd met als voornaamste doel dit topevenement te mogen organiseren. Groot, groter, grootst dus. ‘Welcome to America, welcome to Atlanta, welcome to the Super Bowl LVIII’.

“Refreshing, now Pepsi is in town” schreeuwt een mega billboard downtown Atlanta.

Wat een atmosfeer. Overal waar je kijkt, ademt Atlanta Super Bowl. De Amerikanen zijn helemaal gek van American Football. Geweldig. Een volwassen entertainmentindustrie van ongekende vorm. Bekend is natuurlijk de halftime show waar topartiesten als Madonna, Lady Gaga, Katy Perry, Justin Timberlake, Bruno Mars en Beyonce op het podium het publiek vermaken. Dit jaar verzorgt de band Maroon 5 het 15 minuten durende optreden tijdens de pauze van de wedstrijd. Er is ook een commerciële competitie tussen merken en reclamebureaus. Pepsi is dit jaar hoofdsponsor. En dat in de stad waar concurrent Coca-Cola zijn hoofdkwartier heeft gevestigd. “Refreshing, now Pepsi is in town” schreeuwt een mega billboard downtown Atlanta. De commercials rondom de half time show zijn de duurste seconden op televisie. Dit kan oplopen tot een slordige 1 miljoen dollar per seconde om je product te promoten. Spotjes worden speciaal door de beste regisseurs gemaakt voor de Super Bowl.

Natuurlijk heeft dit hele festijn een superheld nodig. En dat heeft het. All-time American hero en quarterback van de Patriots, Tom Brady, kan als eerste speler in de historie de Lombardi Trophy voor de zesde keer winnen! Topfavoriet zijn dus zijn New England Patriots uit Massachusetts die hun derde opeenvolgende Super Bowl kunnen winnen. Iets wat sinds editie 28 niet meer is voorgekomen na toen een reeks van vier door de Buffalo Bills. Saignant detail is dat “the Bills’ alle vier de finales verloren. Zo niet de Patriots. Zij staan voor de negende keer deze eeuw en voor de elfde keer in totaal in de finale van het seizoen in de National Football League en kunnen de Pittsburgh Steelers evenaren, die met zes Super Bowl-zeges recordhouder zijn.

Tactisch en defensief was het blijkbaar geweldig maar daar bleef het bij. Ook de halftime show was minder als andere jaren.

Zondagnacht werd het oordeel geveld. Tom Brady en zijn kornuiten wonnen in Atlanta in een weinig opwindende wedstrijd met 13-3 van de Los Angeles Rams. Als je die nacht bent opgestaan, ben je qua spel niet echt verwend. De wedstrijd gaat de boeken in als de Super Bowl met het minste aantal punten. Het was ook de eerste keer in 53 wedstrijden dat er gedurende de eerste 45 minuten geen touchdown werd gescoord. Tactisch en defensief was het blijkbaar geweldig maar daar bleef het bij. Ook de halftime show was minder als andere jaren. Dat kan coach Bill Belichick (66) en quarterback Brady (41) overigens niets schelen. Ze waren samen ook in 2002, 2004, 2005, 2015 en 2017 betrokken bij het kampioenschap van de Patriots. Ze verloren de Super Bowl in 2008, 2012 en vorig jaar. Brady speelde tegen de Rams zeker niet zijn beste duel, maar hij is nu wel de speler met de meeste NFL-titels ooit. En aan stoppen denkt hij nog niet. Tot zijn 45ste wil hij zijn passie blijven uitvoeren. Dat zou dus wel eens een 7-klapper kunnen gaan worden voordat hij voor eeuwig wordt geëerd in de ‘Hall of Fame’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.