Gracias Enrique Corcuera

Nog nooit van gehoord? Enrique Corcuera? Ik ook niet. Tot een dag of veertien geleden. Hoezo? Daar kom ik zo op terug. In 1969 was er een lokale aannemer in Acapulco (Mexico), Enrique Corcuera. Die had weliswaar geld genoeg voor een tennisbaan in zijn achtertuin in deze chique badplaats, maar lang niet voldoende ruimte. Een stukje braakliggende grond van zo’n 20 bij 10 meter dreigde door bomen en planten overgroeid te worden. De aannemer plaatste daarom vier muren om de grond te beschermen. Hij plaatste een net in het midden, handhaafde de puntentelling die in tennis gebruikelijk is, maar bedacht dat het verstandig zou zijn om met een kleiner houten racket te spelen (de padel). Het bleek een gouden greep, die snel navolging kreeg bij vrienden en bekenden. Eén van hen nam het idee mee naar Marbella, waar hij ook zo’n baan aanlegde. Op die baan speelden veel polospelers uit Argentinië. Zij introduceerden de sport op hun beurt in hun thuisland. De basis was gelegd voor één van de snelst groeiende sporten ter wereld. Padel.

Zoals ik zei, ik werd een aantal dagen geleden onverwachts geconfronteerd met deze sport. De kerstperiode vrij genomen om tijd door te brengen met mijn familie en vrienden. En tijd om te ontspannen door te sporten. Met als bijeffect dat de ‘kerst-kilootjes’ er minder makkelijk zouden aanvliegen. Ik had wat minder ‘goesting’ om het vaste MTB-rondje van mijn fietsmaten vaker te gaan rijden. Maar wat dan? Fanatiek als ik nog ben, wil ik een sport doen die relatief snel onder de knie te krijgen is. Anders ga ik mezelf lopen irriteren bij het gebrek aan techniek of vermogen. Op een verjaardag bij vrienden kregen we hier een gesprek over. Wat past? Een vriend stelde voor om samen een potje padel te gaan spelen. Ok. Maar bij ‘tennis’ is het niet eenvoudig alle slagen, zoals service en backhand, goed onder de knie te krijgen? ‘Let maar op, ga je gaaf vinden.’

En hij had gelijk. Padel is snel, er is veel actie. De bal blijft door de muren langer in het spel, geen rally is hetzelfde. Padel verenigt eigenlijk het beste van twee traditionele racketsporten: het is een mix van tennis en squash. De muur geeft je verder aanvallend een extra kans om te scoren, en defensief om de bal in het spel te houden. Er is veel dynamiek. En het mooie is: je hebt het spel een stuk sneller onder de knie. Waarom? Bij padel luistert de positionering van het racket minder nauw. Je raakt de bal makkelijker op de ‘sweet spot’. Daarbij komt dat de opslag altijd onderhands is. Techniek en controle over de bal is zeker net zo belangrijk als power. Evenals inzicht. Je speelt het niet alleen, maar met zijn 4-en. Sociaal dus. En het vraagt minder van je uithoudingsvermogen. Dat allemaal samen maakt instappen in deze sport erg laagdrempelig. Je hebt snel het idee dat je een redelijke bal kunt slaan. Wat een toegankelijke, heerlijke sport.

In de Spaanstalige landen is padel al veel langer een hit. In Argentinië is het een nationale sport met meer dan 10.500 banen en 2.1 miljoen spelers. In Spanje is het zelfs de meest populaire sport na voetbal met 5.3 miljoen spelers. Padel is één van de snelst groeiende sporten in andere landen ter wereld. In Duitsland, Zweden, Frankrijk, België en Italië groeien de banen als kool. Ook in Nederland timmert deze racketsport gestaag aan de weg. Zo’n tien jaar geleden maakte Nederland kennis. De eerste baan werd aangelegd bij het Philipsstadion. De Zuid Amerikaanse voetballers van PSV wilden in hun vrije tijd deze sport uitoefenen. Banen komen er nu in rap tempo bij. Naast commerciële partijen bieden inmiddels zo’n zestig Nederlandse tennisverenigingen padel aan.

Voor tennisverenigingen, kan padel helemaal een uitkomst zijn. Zeker clubs die leeglopen qua ledenaantallen kunnen van de ondergang gered worden. De capaciteit verdubbeld, er passen immers 2 padelbanen op één tennisbaan. De inkomsten uit baanhuur kunnen in potentie dus verdubbelen. En omdat kinderen en ouderen padel ook leuk en makkelijk te beoefenen vinden, groeit het percentage van deze doelgroepen op het ledenbestand van clubs die in banen hebben geïnvesteerd. Voorspeld wordt dat padel één van de vier grootste sporten van Nederland wordt. Ik geloof dat direct na mijn eerste ervaringen. Ik word in ieder geval direct lid van de plaatselijke tennisclub als die padelbanen er komen. De ALV staat binnenkort gepland, begreep ik. Tijd voor een positief besluit zou ik zeggen. Gracias!

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.