Live kijken of zelf een poging doen – 2

Vorige week startte ik met een vooruitblik op sportbelevingen om te gaan ervaren in 2019. Altijd met dit soort lijstjes kun je keuzes ter discussie stellen. Ik pretendeer ook niet de mooiste of beste keuzes voor te leggen. Dat is voor iedereen persoonlijk. Niet zwartwit dus. Ik weet alleen wel, sommige suggesties letterlijk uit eigen ervaring, dat deze evenementen stuk voor stuk je passie en liefde voor sport en entertainment bevestigen. In deze eerste ‘deschel.com’ van 2019 de voorstellen voor tweede helft van dit nieuwe jaar.

12-13-14 juli – Een weekend marathon tv kijken naar een paar fantastische sportevents

Gelukkig dat de Brexit geen grenzen kent voor sport. Op het Verenigd Koninkrijk zijn er dit weekend 3 topevenementen. De Wimbledon finales voor dames en heren, ‘The Open’, hèt major golftoernooi van het jaar en de formule 1 GP van Engeland op Silverstone. Maar er is meer. De apotheose van de Giro de Rosa, de Italiaanse wielerronde voor de vrouwen en twee loodzware bergetappes voor de mannen in de Tour de France staan op het programma. Alles bezoeken is onmogelijk. Het weekend van 12 juli leent zich prima voor een sport tv-marathon. Voor de echte fanaten is er op diverse livestreams ook nog andere topsport te bekijken. Bijvoorbeeld het beachvolleybal in Turkije en de MXGP-motorcross in Azië.

23 Augustus – Start van het Europese kampioenschap hockey voor mannen en vrouwen in Antwerpen

Mijn kinderen spelen allebei hockey. Er moest dus wel een hockey evenement op de lijst gezet worden om de vrede in huis te bewaren. Ik schreef al eerder dat hockey een toegankelijke sport is. Razendsnel, geen buitenspel, doorlopend wisselen, 40 seconden om na een goal weer te starten. Geen gemekker van spelers. Zelf ben ik in London naar ons Nederlands damesteam gaan kijken hoe ze wereldkampioen werden. De vrouwen zijn op dit EK opnieuw topfavoriet. Bij de mannen ligt het een stuk gevoeliger. België is de nieuwe regerend wereldkampioen met winst in de finale tegen nota bene Nederland. De revanche ligt op de loer en dat wordt natuurlijk een top gevecht.

27 September – Ga de 100 meter sprint zien tijdens het WK atletiek in Doha

Het is gebeurd binnen 10 seconden. Maar de intensiteit van de rivaliteit tussen de snelste mensen op aarde is een ‘must see’. De eerste keer dat ik bewust een 100 meter finale meemaakte was Los Angeles 1984. Carl Lewis won op die Olympische spelen 3x goud. Gevolgd natuurlijk door de epische Olympische finale in ’88 tegen Ben Johnson. De Canadees die in een recordtijd van 9.79 over de finish kwam om drie dagen later positief getest te worden. Lewis pakte zijn tweede goud op de 100 meter. Mij gaat het vooral over nervositeit voor de start. Hoe de echte kampioenen omgaan met de druk. Een stilte komt over de menigte in het stadion als de sprinters naar de startblokken lopen. Zodra het schot gelost wordt en de sprinters zich opstijgen, barst het los. De race is zo snel voorbij dat echt alles perfect moet zijn. Dat is de aantrekkingskracht van dit koningsnummer in de atletiek. Overduidelijk dat je dat gevoel eens beleeft moet hebben.

23 Oktober – Een stukje zwemmen, fietsen, rennen en dat op Hawaii 

Klinkt als muziek in de oren toch? Nog steeds als je de afstanden die je aflegt ook kent? Je zwemt 3,86 km, fietst 180,2 km en loopt 42,195 km. De Ironman is misschien wel de zwaarste duursport ter wereld. Ruim zeven uur aan een stuk een topprestatie leveren op drie disciplines. Ongelooflijk. Sinds 1978 wordt het wereldkampioenschap triatlon gehouden in Kailua-Kona Hawaii. Door het jaar heen zijn er diverse Ironman kwalificatiewedstrijden. Deze ‘M-dot’s’ worden georganiseerd over heel de wereld. Als jezelf een keer wil deelnemen is Frankfurt de dichtstbijzijnde officiële locatie. De snelste tijd bij de mannen is met 7:35.39 in handen van de Duitser Jan Frodeno. Makkie toch?

2 November – De haka beleven van de ‘All Blacks’ tijdens het WK rugby

Zin in een tripje naar Japan? Van 20 september tot en met 2 november is daar de wereldcup voor rugby.  Aan de start de 3-voudig en regerend wereldkampioen Nieuw-Zeeland. Befaamd voor hun ‘haka’. Dit als uiting van teamgeest, passie en kracht. De van origine Maori traditionele dans wordt voor aanvang van de wedstrijd uitgevoerd om de tegenstander en publiek te imponeren. In de loop der jaren zijn er verschillende varianten ontwikkeld. De meest bekende Haka dans is wel de ‘Ka Mate’ gebaseerd op het overlevingsverhaal van de beroemde strijder Te Rauparaha. Het bestaat uit een ritmische combinatie van zang en dans. Waarbij we het begrip ‘zang‘ ruim mogen nemen; je zou het ook wel scanderen kunnen noemen. Wat een manier om een wedstrijd te beginnen. Geïmponeerd ben je, 100%. Kippenvel! Op 2 november wordt in Yokohama de finale gespeeld. De ‘All Blacks’ zijn zeker favoriet en maken een grote kans om de finale opnieuw te bereiken.

Mid december – Bezoek ‘Ally Pally’ in London en gooi de darts

Als echte Brabander en carnavaller kan natuurlijk een bezoek aan Alexandra Palace niet ontbreken. De exacte data voor het WK darts zijn nog niet bekend, maar uiteraard sluiten we ook 2019 weer af met dit jaarlijkse spektakel in London. Twee weken darts in dit ‘paleis voor het volk’. Waar de toeschouwers zich uitdossen in outfits die tijdens carnaval niet zouden misstaan. Ook het bier vloeit rijkelijk onder de toeschouwers kijkend naar de verrichtingen de darters. Michael van Gerwen staat dan misschien wel voor de 5e keer in de finale van het WK. Kijk misschien zien de darters er niet uit als topatleten, maar in deze druk met dat lawaai 180 gooien is vooral mentaal super knap. De hele ambiance, de sfeer lijkt me heerlijk om een keer mee te maken. We kregen vanavond alvast een voorproefje. De vierde finale voor Michael met een derde WK titel darts. Volgend jaar nummer vier?

Geniet allemaal van het nieuwe jaar 2019. Veel liefde. Voor elkaar. En voor de sport.

 

 

Eén opmerking over 'Live kijken of zelf een poging doen – 2'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.