@Epkez

In mijn blog schrijf ik zeker ook over mondiale sport. En laat nu net weer een Nederlander op mondiaal niveau de beste zijn. Opnieuw wereldkampioen. Epke Zonderland turnde aan de rekstok in de Aspire Dome in Doha een weergaloze oefening. Zijn combinatie van vluchtelementen en turn virtuositeit leverde een derde wereldtitel op. Epke is daarmee de succesvolste WK rekturner ooit. Hij liet de Griek Vlasios Maras definitief achter zich, met nu drie goud en drie zilver. Met nog 1 droom om te realiseren. Tokio 2020.

Hij is misschien wel de beste Nederlandse sportman van deze eeuw. Een levende legende. Mijn ‘gun-factor’ heeft hij.

Zijn signatuur zette hij definitief neer op de Olympische spelen van London in 2012. Epke’s zweefelementen zijn van een ongekend hoog niveau. En dit buitte hij volledige uit door drie vluchtelementen achterelkaar te turnen in de finale, de ‘triple’. Nog nooit vertoond in rekstok land. Hij koppelde de Cassina (een dubbele gestrekte salto met hele schroef), een Kolman (dubbele gehurkte salto met schroef) en de Kovac (dubbele hurksalto) aan elkaar. Hij voerde er in Londen een weergaloze show mee op. Het ‘hij staat, hij staat’ van NOS commentator Hans van Zetten galmt nog steeds door in mijn hoofd als je terugdenkt aan deze gouden oefening. In de jaren erna weet Epke dat de ‘oohs’ en ‘aahs’ van alle toeschouwers met zijn vluchtelementen het verschil maken. Hij perfectioneerde zijn oefening door een vierde, en lastigste bestanddeel toe te voegen, de Gaylord 2 (de stok vangen in een ondergreep). Vervolgens knipte hij deze onderdelen in twee combinaties om de jury scores te optimaliseren. Op het WK in Doha dit weekend leverde zijn virtuositeit 15,100 punten als beloning op. De Friese gymnast haalde als enige finalist meer dan 15 punten. En daarmee zijn 3e titel als wereldkampioen. Was getekend, Epke Zonderland.

In de jaren erna weet Epke dat de ‘oohs’ en ‘aahs’ van alle toeschouwers met zijn vluchtelementen het verschil maken.

Diepe dalen en levenslessen zijn vaak voor topsporters nodig om boven jezelf te blijven uitstijgen. Ook Epke heeft mindere tijden meegemaakt. Zoals bijvoorbeeld op de Olympische spelen in Rio de Janeiro. Een pijnlijk moment in zijn carrière. Bij het vliegen hoort ook een verhoogd risico dat je weleens misgrijpt. En dat gebeurde precies in de finale in Rio. Overigens is dit risico nodig om het verschil te maken. Een tiende aftrek kan het verschil zijn tussen podium of goud. Na 2014 waren er meer tegenvallers, vooral op fysiek gebied. Een verwaarloosde hersenschudding, een chronische ontsteking aan de luchtwegen en gekneusde vingers dwarsboomde hem om terug te komen op dat extreem hoge niveau. Zijn focus verlegde hij van topsport naar zijn studie. De altijd nuchtere Fries lijkt voor mij niet van zijn stuk te brengen. In het interview bij de NOS liet hij doorschemeren wel degelijk aan zichzelf getwijfeld te hebben in die periode. ‘Het is mooi wereldkampioen te zijn, de beste van de wereld te wezen, want daarmee komt het gevoel terug van: je hoort er nog steeds bij. Er zijn momenten geweest, toen het slechter ging, dat ik dacht: gaat het nog wel lukken als ik straks weer fit ben. Haal ik het niveau nog?’.

Als kersverse vader van zijn zoon Bert en afgestudeerd als arts keert Epke terug aan de top van de wereld. Alles is dus weer 100% in balans bij Epke. Hij is zelfs recent in een nieuwe woning ingetrokken. Alle gekheid op een stokje, deze sportman is echt buitencategorie. Hoe mooi zou het zijn als hij nog 1 keer zijn kunstje zou flikken? Als nog 1 keer het ‘hij staat, hij staat’ door de luidspreker galmt. Ik voorspel, alleen al met deze memorabele gedachte in mijn hoofd, dat in Tokio 2020 de koning van de rekstok aller tijde nog één keer gaat vlammen. Wonderkind Epke voegt een vijfde vluchtelement toe en geeft daarmee de concurrenten nog eenmaal het nakijken. De wedstrijden ernaartoe zijn slechts voor opwarming en behoud van vorm. Met zijn tweede gouden medaille zal hij eeuwig de boeken in gaan als de beste rekstokturner ooit. Een record wat lang zal blijven bestaan. Hij is misschien wel de beste Nederlandse sportman van deze eeuw. Een levende legende. Mijn ‘gun-factor’ heeft hij. @Epkez.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.