Verrassend discussieren

Sport kan verrassen. Door een spectaculaire actie tijdens een wedstrijd bijvoorbeeld. Dit weekend was er een ‘oefff-momentje’ met een vrouwelijke coureur Sophia Flörsch. In dit geval was de actie een gigantische crash tijdens een formule 3 race. In Macau, één van de gevaarlijkste circuits op deze aardbol, vloog haar bolide letterlijk tientallen meters door de lucht boven de baan om vervolgens in een tribune te worden gelanceerd. Een horror-crash. De schokkende beelden zijn inmiddels de wereld over gegaan. Niet gezien? Ik zou even Googelen op haar naam. Wat een klapper! Het 17-jarig Duitse racetalent komt er gelukkig levend uit. In Macau en bij de FIA zal de discussie weer oplaaien of op deze track wel veilig geracet kan worden.

Sport kan verrassen door een comeback. Lebron James maakt 51 (!!) punten in de gewonnen wedstrijd van de LA Lakers tegen Miami Heat.

Sport kan verrassen door een ongebruikelijke uitslag. Kijk naar de Nations League voetbalwedstrijd Zwitserland – België. 5-2, “Do I need to say more”. De rode duivels die een pak slaag krijgen na met 0-2 voor te zijn gekomen. Ik heb de wedstrijd helaas niet live gezien, maar in de samenvatting wordt bij vlagen het Belgische team weggespeeld. De sensationele Zwitsers hadden vier goals nodig om als groepshoofd door te gaan naar de volgende ronde. België droop uiteindelijk af met vijf tegen goals. De gouden generatie blijft scheurtjes vertonen en na een goed maar toch tegenvallend resultaat op het WK (uitgeschakeld in halve finale tegen ‘Les Blue’) zullen bij onze Zuiderburen de discussies over spelers en posities wel weer opdoemen.

Sport kan verrassen door een comeback. Lebron James maakt 51 punten (!!) in de gewonnen wedstrijd van de LA Lakers tegen Miami Heat. James maakte dit seizoen de overstap van de Caveliers naar de Lakers, een mega transfer in NBA-basketbal land. De resultaten vielen in het begin echter tegen, de eerste drie wedstrijden werden stijf verloren. Op misschien wel de beste basketballer ooit nam de druk direct toe. Meer dan vijftig punten scoren is vrij uitzonderlijk. Het lukte hem nu voor de twaalfde keer in zijn 16-jarige loopbaan. James heeft in totaal nu bijna 31.500 punten bij elkaar geschoten en is daarmee vijfde topschutter allertijden. In LA malen ze al niet meer over de stroeve start. Alle discussies zijn weggeëbd, ze worden kampioen.

Sport kan verrassen door niet te verrassen. Klinkt wat Freudiaans, maar let op.

Sport kan verrassen door controversie. Dit jaar in het MotoGP2 seizoen maakte de Italiaanse coureur Fenati de tongen los. Bij een snelheid van ruim 200 km/uur kneep hij tijdens een inhaalactie in de voorrem van de naast hem rijdende Stefano Manzi. Een gruwelijke crash kon net worden voorkomen. Na afloop bleef onduidelijk waarom hij dit deed. Heel de motorrace wereld viel over deze actie heen, ontslag volgde en met pek en veren besmeurd droop de coureur af. Nu is hij in genade genomen nota bene door zijn oude team. Wisselend van sponsor stappen ze terug naar een klasse lager. Fenati is vastgelegd als één van de rijders van het team voor komend seizoen. De tongen zijn opnieuw losgemaakt en menig teammanager op de grid kijkt verbaasd op naar deze actie. Genoeg reden voor intense gesprekken in de paddock.

Sport kan verrassen door een onverwacht besluit. Topdarter Raymond van Barneveld gaat er de brui aan geven. De 5-voudig wereldkampioen zal na 2019 stoppen op het hoogste niveau. ‘Barney’ transformeerde van postbode naar een dartsmiljonair. Zijn eerste wereldkampioenschap in 1998 zette darten in Nederland écht op de kaart. De dartsport groeide uit naar mega evenementen. Wekelijks op televisie live dekking van alle grote toernooien. Voor Van Barneveld is na 35 jaar pijlen gooien het reizen, het steeds weer opladen voor een wedstrijd teveel geworden. De prestaties wisselvalliger. En dat samen heeft hem doen besluiten te stoppen. Misschien geen discussie, maar een gepaste bevestiging voor de man het dart landschap in Nederland naar een nieuw niveau bracht.

Sport kan verrassen door niet te verrassen. Klinkt wat Freudiaans, maar let op. Twee jaar lang is er in Zeist gepraat over de broodnodige hervorming van het Nederlandse clubvoetbal. Om de Europese top niet verder als onhaalbaar te beschouwen moet er disruptief gedacht worden. “De eredivisie moet beter” commissie heeft zich gebogen over verschillende vraagstukken. Moeten we nog wel met achttien clubs een competitie spelen? Niemand in Europees topniveau speelt op kunstgras, waarom wij wel? Hoe kunnen middelen anders verdeeld worden? Resultaat; we gaan niets veranderen. Op wat kleine aanpassingen na zijn de meeste bevindingen vrij in te vullen voor de clubteams. Genoeg stof tot napraten bij de KNVB.

Sport kan dus verrassen. Ik ben benieuwd naar de vele nieuwe surprises die gaan komen in 2019. Gaat PSV gewoon de landstitel veroveren op een grasveld? Wordt Patrick Roest de nieuwe koning van het schaatsen? Kronen we Max Verstappen als wereldkampioen? Epkes gouden medaille in Tokio? Kiki Bertens als winnares van het US open? Het Nederlands voetbalelftal naar de EK-finale? De voetballende Nederlandse vrouwen die wereldkampioen worden? Grijpen de dames volleyballers eindelijk een echt grote prijs? Een Olympische mountainbike titel voor Mathieu van der Poel? Er zijn genoeg kansen op verrassingen. We kunnen er in ieder geval al lekker met elkaar over discussiëren.

Eén opmerking over 'Verrassend discussieren'

  1. Ook verrassend, ik kijk naar oefenwedstrijden van het nederlands elftal en hoop ook nog dat ze winnen😎een geheel nieuwe ervaring. Overigens, tokio is pas in 2020 he!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.