De nieuwe lente met Sneeuwvlokje

Voetbal hangt aan elkaar van opportunisme. Zet je als coach een uitslag neer, opent dat alle deuren. Lever je niet, kun je er een dag later zomaar uitliggen. ‘Je bent zo goed als je laatste wedstrijd’ is een gevleugelde uitspraak in de sport die dit gedrag onderschrijft. Zeker in voetbal. Tot een paar maanden geleden tuimelde de ene na de andere voetbalkenner over de degradatie van het Nederlandse voetbal. Tot zaterdagavond. In de Johan Cruijff Arena tegen aartsrivaal Duitsland was het ouderwets genieten. Een euforisch gevoel bij publiek en spelers. Het duurde tenslotte 12 jaar voordat ‘we’ weer eens van onze Oosterburen konden winnen. De hallelujastemming neemt snel toe. Nota bene aangejaagd door diezelfde hypocriete kenners. Roeptoeters die jaren de hoon over spelers, coaches en begeleiding hebben uitgesproken, lopen nu voorop in de ‘kampfgeist’.

Voetbal hangt aan elkaar van opportunisme.

Het Nederlandse voetbal met als kroonjuweel de Oranje leeuwen werd de laatste jaren met de grond gelijk gemaakt. Het voetbal had een vrije val gemaakt, diepgezonken op de mondiale voetballadder. Nadat we kort de wereldranglijst hadden aangevoerd in 2011, stond Nederland 36ste op de FIFA-ranglijst in 2017. Tussen Kameroen en Oostenrijk. Een dieptepunt. We waren er niet bij tijdens de laatste EK en WK. Tegenstanders als IJsland en Turkije bleken een maatje te groot in deze kwalificatie reeksen. Clubteams wisten al jaren niet echt buiten de landsgrenzen te presteren op de Europa League finale tussen Manchester en Ajax na. Het Nederlandse voetbal was aangeschoten wild met het Nederlands elftal als het boegbeeld van de miserie.

De voetbalwereld stond op zijn kop. Op clubniveau en nationaal niveau. Praatprogramma’s vol over alle onvolkomenheden. Voetbalbladen vol met schijnbare kenners die er rustig op los evalueerden. Onrust bij de KNVB. Veel wisselingen van de wacht. Paniek voetbal. De staat van het voetbal werd onder de loep genomen. Sommige critici vereffenden snel een rekening uit het verleden, andere gaven commentaar op het falen. Ik irriteerde mij eraan. Vanaf de zijlijn commentaar leveren. Natuurlijk. Als je kijkt naar de resultaten was er alle reden voor bezorgdheid. De reacties vond ik zelf vaak opportuun, kortzichtig en ongenuanceerd. Alles was ineens slecht. In veel van deze kritieken zag ik maar weinig visionairs. Echte strategen die diepgaande inzichten hebben. Weten wat er afspeelt, daadwerkelijke oorzaken kunnen vinden. Oplossingen aandragen en niet blijven hangen in een klaagzang. Als topleiders die rust bewaren ‘when the shit hits the fan’, verder kijken de hun neus lang is. Alle facetten beoordelen en doelmatig besluiten nemen om te verbeteren.

Het Nederlandse voetbal was aangeschoten wild met het Nederlands elftal als het boegbeeld van de miserie.

Sport veranderd. Voetbal veranderd. Een constante waar je rekening mee moet houden. Landen kunnen nu eenmaal een mindere periode hebben. Mindere lichtingen bijvoorbeeld. Kijk naar België. Jaren verguist en nu de nummer 1 van de FIFA lijst. Met een topteam vol talenten. Of je kunt misschien even verblind zijn door behaalde successen. Net te laat inspelen op veranderingen. Jonge spelers worden nu eenmaal sneller weggekocht dan vroeger. Ze rijpen nu bij de subtoppers in grote competities en stoten dan door. Misschien voor de Nederlandse competitie jammer, maar voor de ontwikkeling van een speler hoeft dit niet verkeerd te zijn. Daarbij zijn we als handelsvolk vindingrijk genoeg en halen ook wij goede jonge spelers uit andere competities om hier te rijpen. Kijk naar de PSV-ers Hirving Lozano en Érick Gutiérrez. Je past je dus aan de veranderde omstandigheden aan. Niet uit blinde paniek, maar als bewuste keuze.

Zo ook bij Oranje. Koeman zag wèl het aanstormend talent en potentieel. En stapte in. Maakte ingrijpende beslissingen door de oude garde te vervangen met jong en gretig potentieel. Tactieken werden aangepast naar maatstaven van het moderne voetbal. De capaciteiten van de groep in achtnemende. Gemakzucht en het eindeloos rondspelen van de bal is eruit gehaald. Basisprincipes zijn opgepoetst. Nu maar hopen dat onze kenners niet meteen alles de hemel in prijzen. Geef deze groep de tijd. Geef Koeman tijd. Met Ajax en PSV in de Champions league en de 3-0 winst op Duitsland zie je het vertrouwen stijgen. Met ervaren spelers als Virgil van Dijk en Wijnaldum en toptalenten als Frenkie de Jong, Nathan Aké en Matthijs de Ligt ziet de toekomst er weer goed uit. Koeman heeft de nieuwe Nederlandse voetballente ingeluid. Een man met een missie die weleens heel mooi kan gaan uitpakken het komend EK. Of is dat nu te opportunistisch gedacht van me?!

Eén opmerking over 'De nieuwe lente met Sneeuwvlokje'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.