‘Heb jij er verstand van dan …’

Als liefhebber moest ik natuurlijk de grandprix van Hongarije kijken. Ondanks dat ik in een andere tijdzone aan de Caribische zee zit. Het rondje van Max de dag ervoor was al historisch. De eerste Nederlander op pole position! Dat was al een klein traantje in de linkerooghoek waard. Deze race missen was dan ook geen optie. Dus even een VPN-tje opzetten, Ziggo Go app aan, Nespresso erbij en lokaal om 09.10 uur de lichten op groen zien gaan.

Mijn zoontje en mijn dochtertje keken verplicht mee. Nee, dat klinkt niet dwangmatig en absurd. Zij vinden het zelf ook leuk. Dat bij het feestelijke ontbijt de snerpende geluiden uit de speakers van mijn Mac klinken, vinden we heel normaal in huize Schellekens. Alhoewel mijn kids na de spannende sprint richting de eerste belangrijke bocht, waarbij Max voor de Mercedessen en Ferrari’s blijft, de spanningsboog al wel afneemt. Drie rondjes later ‘sharen’ ze het kijken naar de race met hun eigen social media kanalen. De een kijkt naar een battle tussen Fortnite gamers op You tube terwijl de andere even haar Instagram bijwerkt. Heerlijk!

Zoals Viggootje Waas zou zeggen, puntje voor de meestervoorspeller!

Op enig moment lonkt toch het turquoise water aan de Jan Thiel baai in Curacao. ‘Kom pap, hij rijdt toch al dik 40 rondjes aan kop’. Ik, verdronken in deze spannende race, kijk op. In de volgende discussie maak ik deze twee commentatoren duidelijk dat het niet zeker is dat Max de race wel gaat winnen. Lewis zit in zijn nek te hijgen. Of ze de technische details van mijn bandenmanagement argument hebben opgenomen, betwijfel ik. Helemaal als de puber van het stel erin gooit: ‘Heb jij er verstand van dan?!’

Ik pretendeer natuurlijk niets. Maar eigenwijs als ik ben, kon ik deze retorische vraag niet onberoerd laten. ‘Tuurlijk heb ik er kijk op lieffie’. Omdat ik uit dagelijkse ervaring weet dat je een puber – en zeker een Schel – niet (snel) op andere gedachten krijgt, probeerde ik met wat argumentatie deze uitspraak kracht bij te zetten. ‘Ik voorspelde bijvoorbeeld vorig jaar al dat Tiger Woods in 2019 opnieuw het groene jasje zou aantrekken. Dat zag je terug in zijn gedrag wat zich vertaalde in zijn spel. En zo geschiedde. In april won hij zijn 15e major, lees maar terug in mijn blog. Zoals Viggootje Waas zou zeggen, puntje voor de meestervoorspeller!”

Het is een understatement als ik zeg dat ze niet onder de indruk waren. Maar het verdiende wel het respect om alle 70 ronden te kunnen afkijken. Het ‘dode rubber’ van Max ten spijt, maar weer een spektakel. Ik twitterde al dat de run naar de zomerbreak een indrukwekkend is. Aansluiting gevonden na een stroeve start met de top. De Ferrari’s ingehaald, de Mercs in het gezichtsveld. Twee memorabele overwinningen in Oostenrijk en Duitsland. En die eerste vliegende ronde goed om de honderdste coureur met een pole position achter zijn naam te worden.

Ik voorspelde Tiger in 2019. Ga ik nog een veel grotere voorspelling doen. Johan Cruijf is het walhalla, the legend, nummer 14, de exportnaam van de Nederlandse sport. Ongenaakbaar. Ultiem. Tot 2026, wanneer Verstappen zijn vierde wereldtitel pakt, 1 meer als Ayrton Senna. Maar vooral ongekend populair is geworden door zijn ontelbare onvoorspelbare inhaalacties en race momenten. Door zijn rijstijl, zijn inzicht en zijn racehart. Max is kroonprins af en volgt Johan op. Mark my words!

Eén opmerking over '‘Heb jij er verstand van dan …’'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.