Live kijken of zelf een poging doen

Als sporter kijk je van nature voorruit. Terugkijken is eigenlijk tegenstrijdig met de basis principes van het leveren van prestaties. ‘Je bent zo goed als je laatste wedstrijd’ is niet voor niets een gevleugelde uitspraak. Ik ga dus geen lijstje of overzicht van het afgelopen sportjaar produceren. Ik kijk de komende twee weken liever vooruit. Welke sportwedstrijd moet je een keer in je leven bezocht hebben. Als toeschouwer. Of die beleving benaderen door het zelf te doen.

Kan dat dan? Ikzelf heb één dag na het Frans Open (golf) op maandag een rondje gelopen op National onder de rook van Parijs. Je weet niet wat je meemaakt. De baan in topconditie. Super snelle greens, alles helemaal af. Je treedt als het ware in de huid van de topprofessionals. Van het afslaan op de eerste tee tot en met de laatse putt liep ik met één grote glimlach op mijn gezicht. Op zondag de profs zien winnen en de dag erna zelf die puts proberen te holen. Een geweldige ervaring. In de laatste twee ‘deschel.com’s’ mijn crême de la crême suggesties die er mondiaal in 2019 als beleving te vinden zijn. Elke maand een ‘must see & do’!

1 januari – Bekijk (of bezoek) het schansspringen in Garmisch Partenkirchen

Je wordt wakker op 1 januari 2019. De kater verwerkend van een heerlijk oud & nieuw avondje. Van jongsafaan pak ik in de ochtend altijd de laatste tonen van het nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker mee. Ik zet er mijn wekker voor. Als de vaste afsluiters van ‘An der schönen blauen Donau’ en de ‘Radetzky-Marsch’ zijn gespeeld, luidt dat voor mij de officiële opening van het sportjaar in. Traditioneel beginnend met het Vierschansentoernooi. Wedstrijd nummer 2 in Garmisch-Partenkirchen. De grote Olympiasschans straalt elegantie uit. Een sprong vanaf deze schans op nieuwjaarsdag is de droom van elke springer. De belangrijkste wedstrijd om te winnen. Op misschien het olympisch goud en het winnen van de 4-schansen eindzege na. De elite springt hier zo’n 140 meter. Het record van 143,5 meter staat op naam van de Zwitser Simon Ammann. De Duitser Sven Hannawald won als eerste alle vier de wedstrijden. De Pool Kamil Stoch kan dit jaar bij winst voor de derde keer op rij het Vierschansentoernooi winnen.

27 januari (bijna februari) – Skie zelf de Hahnenkamm afdaling in Kitzbühel

Eén dag na ’s werelds moeilijkste afdeling in het skien is de piste open voor publiek. Waag je je aan deze uitdaging? De ambulances staan paraat! De Hahnenkamm is de stijlste, ijzigste piste tijdens het wereldbeker kampioenschap. De race van het jaar. Naar beneden skiën is als sky-diven. De piste is uiteraard hard, kei hard. Je wil snelheid en dat ga je niet redden op poedersneeuw. De ‘Streif’ wordt geprepareerd met opgespoten water. Je suist met 140 km/u naar beneden en moet continue werken om alles bijelkaar te houden. In de ruim 3 kilometer lange afdeling drop je zo’n sloridge 860 meter, raast door blinde bochten en wisselt continue van kant. Een moment van verslapping is domweg niet mogelijk. Dan ga je eraf. Hard. Halfgod Frits Strobl uit Oostenrijk heeft al 21-jaar de snelste tijd staan. Kijk op zondag goed naar deze waaghalzen om vervolgens zelf op maandag de Rossignols onder te binden en gas te geven.

3 maart – Bekijk El Clasico in Bernabéu: Real Madrid tegen FC Barcelona

In Europe zijn er een aantal ‘must see’ clubvoetbal clashes. Rangers v Celtic, Internazionale v Milan en Fenerbahce v Galatasaray staat hoog genoteerd. Nog een klein tandje daarboven staat voor mij de wedstrijd tussen Barcelona en Real Madrid. El Clasico. Ikzelf heb in het Louis van Gaal tijdperk in Nou Camp deze wedstrijd bijgewoond en wil hem ook zien in Madrid. Wel eens ruim 100.000 uitzinnige Catalanen de longen uit hun lijf horen schreeuwen als de Koninklijke voor de warming up het veld betreden? Kippevel. Voetbal is hier diepgeworteld in de cultuur en verweven met de geschiedens van Spanje. De emoties die dit oproept. Extra smeuig in die wedstrijd was de aanwezigheid van de Portugees Luís Figo. Dat jaar getransfereerd van Barcelona naar de über aartsrivaal in de bekende maagdelijke witte tenues. Vijftien minuten voor het einde ging hij de bal voor het nemen van een corner even hooghouden. Recht voor het vak van de ‘Boixos Nois’, de harde kern. De wedstrjd moest 15 minuten gestaakt worden, zoveel rotzooi lag er om en op de corner. Het spel zelf was uiteindelijk niet van een hoog niveau, maar die sfeer op de tribunes. Die passie. Ongekend.

7 April – Fiets de Ronde van Vlaanderen of roei ‘the boat race’ in zuidwest Londen

Zowel het parcours fietsen van de Ronde als roeien op ‘the Riverbank’ is mogelijk. De zelfde prestatie proberen te leveren als de toppers. Moet je wel van goed huize komen. Vlaanderens Mooiste is dè voorjaarsklassieker bij het wielrennen. Op zondag 7 april zal de 103e Ronde van Vlaanderen voor het derde jaar op rij van start gaan in hartje Antwerpen. Om 10u30 wordt de wedstrijd ‘op gang geschoten’ voor een afstand van 267 km met finish, voor de 8ste maal, op de Minderbroedersstraat in Oudenaarde. In dit monument is de Muur van Geraardsbergen het hoogtepunt. Na de Muur trekt het peloton naar de ultieme finale met zes opeenvolgende typische kasseihellingen met tot slot het ultieme tweeluik Oude Kwaremont en Paterberg. Daarna rest er nog 13 km tot Oudenaarde, waar het publiek de opvolger van Niki Terpstra opwacht aan de finish.

‘The Boat Race’ is de meest prestigieuze roeiwedstrijd in de wereld. De race tussen de topuniversiteiten Cambridge en Oxford werd voor het eerst gehouden in 1829 en is uitgegroeid to een legendarisch evenement. Honderduizenden toeschouwers staan langs de rivier. Traditie wil dat de verliezer een jaar later de winnaar uitdaagt. Cambridge heeft 83 keer gewonnen en Oxford 80 keer. Eén keer, in 1877, bleef de wedstrijd onbeslist, volgens Oxford omdat de scheidsrechter tijdens de finish onder een struik lag te slapen. Het parours over de Theems is zo’n 7 kilometer lang. De bemanning die de toss wint, kiest welke kant ze zullen racen. Door de bochten in de rivier en de stroming gaan hier hele tactieken aan vooraf. Een puist van een race met eeuwige roem aan de finish.

26 Mei – Bezoek de Formule 1 Grand Prix de Monaco (en rij zelf een rondje in je eigen auto)

De 24-uur van Le Mans (juni), de Indianapolis 500 (mei) en de formule 1 Grand Prix op het circuit de Monte Carlo. De ‘Triple Crown’ van de motorsport is een onofficiële prestatie die een racer kan halen door de 3 meest prestigieuze wedstrijden op zijn of haar naam te schrijven. Alleen Graham Hill heeft alle 3 de wedstrijden in zijn carriere gewonnen. Het stratencircuit van Monaco is legendarisch en voor velen de ultieme plek wat betreft F1 racing. De ongelooflijk minimale marge voor fouten, de snelle kronkelingen in het circuit én de atmosfeer van rijkdom en klasse maken Monaco tot hét epicentrum van de Formule-1. Veel coureurs spreken de wens uit daar ooit een Grand Prix te winnen. Het moge duidelijk zijn: Monaco’s Grand Prix is speciaal. Zelf gaan kijken kan. De prijs van een kaartje begint bij zo’n €700 en kan oplopen tot een bedrag van €5.500. Overigens zou Monaco geen Monaco zijn als er ook tickets worden verkocht voor een plekje op een jacht die soms oplopen tot €15.000. Natuurlijk wordt je dan wel voorzien van je natje en droogje, maar toch, het is even je spaarvarkentje stuk slaan. Zelf rijden kan natuurlijk ook. Het hele jaar door in de straten van Monte Carlo. De traagste bocht van alle circuits, de Fairmont-haarspeld, die met slechts 48 km/u genomen wordt, gaat je net lukken in je eigen auto. Het contrast met wat daarna komt, kon haast niet groter: in de knik in de fameuze tunnel staat alweer 260 op de teller. Al zul je dat zelf niet gaan redden. Alleen al door de dagelijkse drukte in deze dwergstaat.

16 juni – Eerste rij kaartjes tijdens de NBA finale (als het meezit bij de LA Lakers)

Kijken naar de LA Lakers in het Staples Center is voor menigeen een geweldige avond uit. En helemaal als ze spelen om de NBA titel. Als je die wedstrijd bezoekt, pak het dan meteen goed aan. ‘Front row seats’. Zit je naast bekende Hollywood sterren als Jack Nickelson. Zelf een fervent fan. De Lakers is één van de succesvolste basketbal ploegen uit de geschiedenis van de NBA. Ze hebben de meeste finaleplaatsen behaald. Alleen de Boston Celtics wonnen vaker een titel. In LA hebben altijd de echte grote sterren gespeeld. Kareem Abdul-Jabbar, Earvin “Magic” Johnson, Shaquille O’Neal en Kobe Bryant. Dit seizoen, met de komst van Lebron James, is er een grote waarschijnlijkheid dat ze om die titel gaan spelen. Zelf een paar 3-punters schieten is mogelijk. Justin Bieber heeft het complex ooit geheel afgehuurd om even alleen te zijn samen met zijn vriendin. Dan kun je het dus ook wel zelf voor uurtje vastleggen. De KLM vliegt rechtstreeks op LAX. Dus als de oudejaarstrekking je gunstig gezind is, boeken!

Volgende week de kijk en doe tips voor tweede helft van 2019.

Fijne Kerstdagen allemaal!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.