Quizzen is ook topsport!

‘Game day’, 18.00 uur. De spanning in ‘de kleedkamer’ is voelbaar zo’n 30 minuten voor aanvang van deze lokale wedstrijd. Op het programma een clash tussen ruim 80 teams. Op het thuishonk van één van de deelnemers start de wedstrijdbespreking stipt op tijd. Alle spelers verzamelen zich rondom het smartboard waarop de laatste instructies staan vermeld. Terwijl de captain op weg is naar de openingsceremonie, prept één van de assistenten het team fysiek en mentaal. De schouders worden nog even losgegooid, alle taken doorgenomen. De ‘do’s and don’t’ tijdens de wedstrijd. Koppels zijn vooraf samengesteld. Dit op basis van een analyse van de speler zijn/ haar karaktereigenschappen, sterke competenties en toegevoegde waarde. Tactische keuzes zijn gebaseerd op het aftroeven van de tegenstanders. De laatste puntjes worden op de bekende ‘i’ gezet. Spelen op dit schitterend podium met een fantastische ambiance geeft de energie alsof je de spelerstunnel van ‘De Kuip’ in loopt voor de topper tussen voetbalclubs Feyenoord en Ajax. De peptalk focust zich dan ook op de laatste details, maar vooral op het genieten en beleven van deze speciale avond.

‘Game day’, 18.00 uur. De spanning in ‘de kleedkamer’ is voelbaar zo’n 30 minuten voor aanvang van de wedstrijd.

Ondertussen ontvouwt er zich voor de captain een spectaculaire openingsceremonie. Slechts één speler is mee afgereisd. Bewust. De rest van het team wordt gespaard om focus en scherpte te houden. Uiteraard zijn er de nodige coryfeeën die afkomen op de aantrekkingskracht van dit evenement. Opgeluisterd met muziek, toneel en dans wordt een weergaloze show neergezet voor alle aanwezigen. Het moment suprême nadert en de klok slaat bijna 18.30 uur. De 80 deelnemende teams staat in de startblokken gelijk aan motorcrosser Jeffrey Herlings die tijdens een MXGP zijn motor uit de poort knalt op weg naar de belangrijke eerste bocht (lees: Hero Herlings).

Ik hoor je nu zeggen, welk Nederlands sportevenement heeft deschel.com het in godshemelsnaam over? De start van de Giro, de Nijmeegse Vierdaagse, de TT van Assen, het KLM Open … Maar de aantallen teams, deelnemers, in combinatie met de ceremonie. Het lokale karakter … Inwoners van het Brabantse dorp Loon op Zand voelen haarfijn aan waar het hier omgaat. De Loonse dorpskwis 2018 wordt vanavond gespeeld. Wat quizzen te maken heeft met topsport? Quizzen is de meest populaire denksport op aarde. Je vindt quizzen en trivia in kranten, websites, in kroegen en zelfs aan de zijkanten van een pak Venz hagelslag. Zoals elke andere sport is er zelfs een overkoepelende sportbond, de ‘International Quizzing Association (IQA)’. Belangrijker, de 1.200 deelnemers ondervinden aan den lijve hoe je aan de bak moet. De Loonse dorpskwis is te vergelijken met topsport!

Het ruim 100 pagina’s dikke kwisboek legt beslag op de ‘brainpower’, Googlevaardigheden en inventiviteit van alle spelers. De hersendruk is te vergelijken met één van de meest legendarische bochtencombinaties in de Formule 1: de Esses op het circuit van Suzuka in Japan. Max Verstappen reed afgelopen zondag deze snelle aaneenschakeling van bochten vol hoogteverschil waar de snelheid hoog ligt en G-krachten oplopen tot boven de 6.0. Zo voelde menig speler zich tijdens deze Loonse dorpskwis misschien ook wel. De intensiteit op nek, schouders en hoofd die zienderogen toenam om onder tijdsdruk alle vragen juist te beantwoorden.

In de buitendienst is het niet anders. Een aantal spelers van het team hebben zich in de ronde gefietst om op tijd de doe-opdrachten uit te voeren. Een gemiddelde vlakke etappe in de Eneco tour is er niets bij. De onderdelen voelen als een soort 10-kamp tijdens een NK-atletiek. Van onderwater zwemmen, goals scoren tot en met wandklimmen. Om succesvol te zijn moeten verschillende technieken worden beheerst. Spierkracht, behendigheid, slimheid moeten in de juiste combinatie ingezet worden. Er wordt enorm veel gevraagd van deze atleten.

De Loonse dorpskwis is te vergelijken met topsport!

En dan de organisatie. Om het in het juist perspectief te plaatsen een paar cijfers. Elke 2 jaar wordt de Loons dorpskwis gespeeld. Te vergelijken met een cyclus van ‘The Ryder Cup’ (lees: 17½ vs 10½). Verschil is wel dat er hier 80 teams mee doen in plaats van twee. Het volgens kenners uit zijn jasje gegroeide wereldkampioenschap voetbal telde in Rusland deze zomer 32 deelnemende teams. Bij elkaar staan er een slordige 1.200 deelnemers in het veld. Dat is ~20% van de populatie in het dorp. Een jaloersmakende verhouding voor menig sportpromotor die een evenement wil lanceren. Het zal je dan ook niet verbazen dat ruim een jaar voor aanvang de voorbereidingen starten om dit allemaal soepel te laten verlopen.

Of ik gek ben geworden? Mijn columns gaan toch over no nonsens sportbeleving en opinies over nationale en mondiale sport? Is wat ik hierboven schrijf dan een persiflage op een topsportevenement? Oordeel zelf. Ik weet wel dat de qua beleving en saamhorigheid er geen beter lokaal initiatief is dan de Loonse dorpskwis. Quizzen is ‘hot’. Komende week bij de prijsuitreiking wordt dat opnieuw bevestigd. Reken maar. Daarom een diepe buiging voor de organisatie, deelnemers, sponsors en alle vrijwilligers die dit evenement tot een groot succes maken. Of moet ik ‘sportevenement’ zeggen …

7 gedachten over “Quizzen is ook topsport!

  1. Deze weergave komt aardig overeen met de stemming en beleving van ons team op deze top avond. Inderdaad ….er is topsport bedreven!
    Dank Joep voor dit verslag!

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.