Een Major comeback in de maak ?!

Gaat Tiger toch Jack Nicklaus zijn record breken van 18 major titels? Dat zou één van de grootste comebacks van onze sportgeschiedenis zijn. Gisteren met een rondje van 64 slagen op de Bellerive country club speelde Tiger Woods zijn beste slotronde ooit op een major. En zijn score van 266 slagen was zijn beste ooit in de 80 grandslam toernooien die hij speelde. De PGA Championship titel ging zondag nipt aan hem voorbij. Maar Woods is terug. Het publiek op de banken voor één van de meest bejubelde en verguisde topatleten uit onze tijd.

Ik heb een zwak voor toppers die pieken en dalen kennen. Dat haalt vaak het beste boven in een sporter. Succes en tegenslag maakt de beleving intenser. En de overwinning heroïscher. Tiger Woods is wat dat betreft ‘all inn’. Met 14 majors op zak is hij de beste golfer van mijn generatie. ‘The chosen one’ was op de top van zijn kunnen maar liefst 623 weken op rij de nummer één speler van de wereld. Werd als eerste sporter miljardair. Pakte alleen al op de Amerikaanse tour meer dan 70 zeges. Werd 11x gekozen tot beste speler van de PGA Tour. Brak vele records. Totdat zijn talloze buitenechtelijke affaires aan het licht kwamen. Deze geruchten stopte abrupt de race om meer dan 18 majors op zijn naam te schrijven en daarmee Nicklaus van de troon te stoten.

Zijn ondergang nam net als zijn zegereeks epische vormen aan.

Zijn ondergang nam net als zijn zegereeks epische vormen aan. Alle onthullingen van zijn minnaressen breed uitgemeten, de scheiding van zijn vrouw, zijn arrestatie terwijl hij gedrogeerd achter het stuur zat, de seksfilmpjes met topskiester Lindsey Vonn. Jaren van ellende zouden volgen. Met een enorme emotionele en psychologische druk tot gevolg. Kijk, bij ons op de lokale tennisvereniging bleek één van de dames uit het vrouwenteam een bovenmatige interesse te hebben voor de man van een andere speelster. Na blijkbaar de nodige intieme momenten samen, kwam er een breakpoint in deze affaire. Het gerucht werd bekend. Heel de tennisverenging en het dorp in rep en roer. Er werd nog net geen live verslaglegging gedaan in ons dorpsblaadje. Lokale opinies of ze nog wel samen op de club kunnen sporten vanwege de spanningen onderling. Stress als de lijdende voorwerpen elkaar tegenkomen op het plaatselijke terras. Die druk onderling en van buitenaf kan immense vormen aannemen. Stel je dan eens voor dat je werelds nummer één golfer bent, een levende golflegende. Alleen bij Tiger is het geen ‘dorpsaangelegenheid’. Heel de golfwereld op zijn kop. Heel de wereld op zijn kop. Wereldnieuws voor de nietsontziende roddelpers. Gigantische druk.

Geen medelijden, begrijp me goed. Niet voor ons lokaal gelegenheidskoppel of voor Tiger. Je maakt zelf je keuzes. Maar die druk op zijn schouders moet enorm geweest zijn. Dat is niet ‘in een dalletje zitten’, maar in een krater van een paar kilometer groot en diep. Meerdere pogingen ondernam Tiger vervolgens om de sportieve draad weer op te pakken. Echter diverse knieoperaties en terugkerende rugklachten hielden hem steeds opnieuw aan de kant. Nog meer operaties volgden aan zijn rug. Zou hij fysiek op zijn? Mentaal? Jarenlang speelde hij af en toe een toernooi. Worstelend met zijn vorm. Zijn swing, een schim van dat wat pro’s over heel de wereld probeerde te kopiëren. Vragen van journalisten ontweek hij met nietszeggende antwoorden. Het doek leek definitief gevallen te zijn. Niemand geloofde meer in Tiger.

Behalve Woods zelf. Gisteren voelde het weer aan als ‘de oude Woods’. Hij was de speler waar alle aandacht naar uitging. Zijn spel weer op hoog niveau, misschien nog een paar puzzelstukjes missende. Maar die komen met wedstrijdritme wel weer terug. Het publiek weer helemaal op zijn hand. Veel van de nieuwe talentvolle golfers hadden dit nog nooit meegemaakt. De “rooorrr” als Woods weer een superbal had geslagen. Zijn inhaalrace slaagde net niet, maar sinds lange tijd zat Tiger op de slotdag weer ‘in de mix’. Met zijn prestatie op het Brits Open een paar weken ervoor, durf ik wel te stellen dat hij terug is. Als blessures hem niet meer dwars gaan zitten, gaat Tiger in 2019 zijn 15e major titel veroveren. Op Augusta. Daar waar het voor hem allemaal begon in 1997. Zijn vijfde groene jasje zal voelen als nooit tevoren. En dat dan op 43-jarige leeftijd. Dat leest toch als een echte thriller. Alsof het in de sterren geschreven staat. Een Major comeback in de maak!

Eén opmerking over 'Een Major comeback in de maak ?!'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.