Beautiful cricket

Voor mijn werk ben ik in Bangalore, India. Na een drukke dag klik ik op mijn hotelkamer de televisie aan. Ik val midden in een cricket wedstrijd. Een samenvatting van de testmatch tussen Engeland en India. Een 5 dagen durende krachtmeting. Het is de eerste van een serie van testwedstrijden tussen deze twee grootmachten. Ongelooflijk hoeveel exposure dit krijgt. Zowat alle sportzenders hebben items over deze strijd, maar ook nieuws en andere kanalen zenden beelden uit. Als ik de commentatoren met geloven kende deze ontmoeting op de historische grond van Edgbaston veel drama, geweldige momenten, dappere individuele keuzes en mooie scores. Met Engeland als winnaar. Onvoorstelbaar. Zeker als je je bedenkt dat een testwedstrijd vijf dagen kan duren. Voor mij als buitenstaander komt deze traditionele sport over als een echte ‘slow sport’ die geen aantrekkingskracht lijkt te hebben voor meer jeugdige spelers en kijkers. Niet een ‘meanstream’ sport.

Spelers uit de hele wereld die voor veel geld aangekocht worden en in ‘Bollywood-style’ aan het publiek worden voorgesteld.

Wat een mispeer! Cricket is ‘hot’. In het bijzonder bij de jeugd. Het moderne cricket is geïntroduceerd en heeft zich ontwikkelt tot een complete entertainment industrie. De Indian Premier League (IPL) is in korte tijd uitgegroeid tot de succesvolste cricketcompetitie in de wereld. In de IPL spelen ze ‘Twenty20’ wat de snelle variant van het traditionele cricket spel is. Een wedstrijd duurt slechts 20 overs per team (een over is een groepje van zes correct gebowlde ballen). Spelers uit de hele wereld die voor veel geld aangekocht worden en in ‘Bollywood-style’ aan het publiek worden voorgesteld. De magnitude is te vergelijken met die van de Engelse voetbalcompetitie. Met hun eigen ‘Messi’ supersterren zoals Indias aanvoerder Virat Kohli. Vooral bij de jeugd een afgod, een droom om zo goed als hem te spelen en te leven. Cricket heeft zichzelf heruitgevonden.

Wat een mispeer! Cricket is ‘hot’.

Ik moet bekennen dat ik cricket vooral ken uit mijn jeugd door het lezen van sport strips. En daardoor wat wedstrijden op de BBC ben gaan kijken. Stripboeken als Roel Dijkstra en De wondersloffen van Sjakie. In de laatste heeft een Engelse jongenman oude sportschoenen van zijn opa met magische krachten. Zonder deze schoenen gaat alles mis. Sjakie speelt schoolvoetbal en tijdens de zomerstop cricket. Mijn kennismaking met deze balsport. Slagmensen die over ‘de pitch’ rennen en zoveel mogelijk runs proberen te maken. Aan de andere kant de werper die met enorme snelheden en curves de bal tegen het wicket (drie rechtopstaande paaltjes die met zodanige tussenruimte op een rijtje zijn gezet dat de bal er niet tussen door kan) probeert te gooien. Of de veldspeler die de geslagen bal op de typische ovale vorm van het grasveld probeert te vangen. Het is de op één na populairste sport ter wereld, na voetbal. De ‘Board of Control of Cricket’, zeg maar de KNVB van de cricket sport in India, heeft meer geld op de bank staan dan de FIFA. Om wat perspectief te geven aan de 2,5 miljard fans van dit spelletje.

Of de testwedstrijden in de toekomst nog perspectief hebben? Ik weet het niet. Zelf denk ik dat de duur van dit type wedstrijden niet aansluit bij de groeiende behoefte om sport te beleven in een kortere tijdspanne. Van de andere kant, een deel van de schoonheid van deze sport zit in de omwentelingen tijdens zo’n wedstrijd. Het veranderen van het plot, als in een goede thriller van Suzanne Vermeer. Er zijn nog miljoenen aanhangers. Daarbij las ik in een ander maatschappelijk artikel waar de link werd gelegd dat steeds meer mensen de behoefte gaan krijgen aan minder stress. Aan rust en rustgevende activiteiten. Er is een meditatie app ‘Calm’ die, onder het genot van een kalmerend geluid, je laat kijken naar slowmotion beelden van een regenbui. In de food industrie is ‘slow cooking’ de nieuwe trend. De ‘green eggs’ zijn niet aan te slepen. Er blijft dus misschien toekomst voor een 5-daagse wedstrijd. Eén ding weet ik zeker. Mijn nieuwsgierigheid is opnieuw getriggerd. Ik ga bij mijn volgende bezoek kijken naar een wedstrijd in de premier league van de ‘Royal Challengers’ uit Bangalore. Voor de thuisblijvers is het even wachten. De BBC gaat internationale en Twenty20 cricket wedstrijden weer uitzenden vanaf 2020.