‘TI-Raleigh 4.0’

Een hele diepe buiging voor Steven Kruijswijk. De moedigste poging van een klassementsrenner zover in deze Tour. Om zo vroeg in de aanval te gaan in de rit naar Alp d’Huez, dat zie je niet vaak. Mijn fietsmaatjes zaten allemaal aan de buis of de Tour-radio gekluisterd, luisterend en kijkend hoe hij de Nederlandse berg bedwong. In de Whatsapp MTB groep foto’s van een zonnig strand of een strandbed met een flesje koud bier in de hand. Vanuit alle windstreken. Analyses van de staat van zijn verzuurde benen. Zit de gele trui er nog in na Erik Breukink’s winst in de proloog van 1989? Discussies over een mogelijk Nederlandse winnaar. Sport verbroederd. Helemaal de Tour de France in de zomervakanties.

Een meesterzet. De crème de là crème van de Nederlandse wielersport.

Haalt hij het wel, of niet? Niet dus. Steven wordt teruggepakt. De Nederlanders opnieuw afgetroefd door team Sky met ‘Froomy’. Weer die dominantie. Geen gele trui. Na het succes van Tom in de Giro zou de ‘maillot jaune’ om een Nederlandse nek op de Champs-Élysées het ultieme zijn. Maar hoe? En toen ontpopte hèt idee. We starten TI-Raleigh 4.0! Een meesterzet. De crème de là crème van de Nederlandse wielersport. Zoetemelk, Raas, Priem, Kuiper, ‘De Kneet’, Karstens, Oosterbosch, Lubberding, Van der Velde en Winnen. De TI Raleigh-ploeg van Peter Post wint begin jaren zeventig en tachtig bijna alles wat er te winnen viel.Deze mannen domineerde de wielersport met als klapstuk de winst van Joop Zoetemelk in de tour van 1980.

Ok, dat concept staat. Wat hebben we nodig? Geld. Want zonder kom je tegenwoordig nergens meer in de topsport. Willen we een beetje disruptief zijn beginnen we ‘clean sheet’. Dus Frits van Eerd, bedankt voor alle bewezen diensten met Jumbo in de wielersport. Slechte move? Nee, natuurlijk niet. Frits kan zich dan volledig focussen op zijn echte liefde, de autosport. Hij start dat andere idee, een Nederlands formule 1 team welke Max Verstappen naar zijn eerste wereldtitel leidt. ‘Cutting corners’, fietsen is duurzame energie. Energie opwekken en distribueren. Ik denk aan de netwerkbedrijven in energieland. Met die ‘cashcow’ van het vastrecht op de huur van je meters moeten daar mogelijkheden liggen. Stedin’s grote broer Eneco is als sponsor al verbonden aan de wielersport met de Eneco tour. Dus gaan we voor Enexis. Die zitten in 7 provincies. Ik ken wel iemand die CEO Peter Vermaat in zijn netwerk heeft.

Leeft Post nog? De gedachten van deze succes coach mag ik wel. Misschien wat salbutamol erin? De UCI neemt de waarden toch niet zo nauw als je naar onze concurrent Froom kijkt. Nee. Laten we een schone route bewandelen. We hebben een team, management en een ploegleider nodig. ‘Cutting corners 2’. We nemen Lotto-Jumbo over. Daar hebben ze een prima basis neergezet. Plus het voordeel dat we meteen een licentie hebben. Wat nieuw bloed erin. Erik Breukink als manager, kan hij wel. Zoetemelk in de RvC. Zetten we Danny Nelissen in voor alle communicatie en PR. Servais Kaven heult nu met de duivel, dus die trekken we juist aan. Dat verstoord bij Sky de set up en wij halen ‘goedkoop’ alle data binnen om zelf de beste keuzes te maken in trainingsschema’s enzovoort. Zet ik mezelf in voor social media. Sorry Thijs Zonneveld.

En dan de renners. ‘Cutting corners 3’. Met Tom en Steven hebben we 2 prima kopmannen voor de grote rondes. Netzoals destijds Hinault en Lemond. Die interne scherpte werkt lang genoeg om het ultieme te bereiken. Zetten we er Poels en Kelderman bij als meesterknechten. Woutje&Wilco zetten ze in een strak tempo zowat over de finish af. Niki Terpstra als kanon voor de kasseien. Dylan Groenewegen voor het betere sprintwerk. Vullen we aan met twee ervaren rotten Bau&Lau, voor hun laatste kunstje. Zoals Ronaldo bij Juve. En maken we het team compleet met jeugdige talenten. Ik denk aan de Loonse Sam Oomen voor het klimmen en tijdrijden en Fabio Jacobsen ter ondersteuning van de sprint. Als ‘darkhorse’ graag Mathieu van der Poel. Zien jullie het succes al ontstaan?

De blauwdruk voor ons Dutch pro cycling team ligt dus klaar. De ‘rough outlines’ zijn gezet, de finetuning laat ik aan de kenners binnen het team over. Mochten we zondag 29 juli weer Chris Froom op het hoogste schavot in Parijs terugvinden, dan gaan we dit plan in gang zetten. Ik zal premier Rutte en staatsecretaris van sport Paul Blokhuis inlichten. Dit is nationaal belang. Go Team Enexis!

3 gedachten over “‘TI-Raleigh 4.0’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.