Wow. Doe mij ook een Max op 2 wielen graag!

Zaterdagavond 30 juni. Held Messi had ’t in zijn eentje tegen de Fransen niet waar kunnen maken in de met 4-3 verloren WK wedstrijd. Uruguay stond op het punt om tegen held Ronaldo hetzelfde kunstje te flikken. Net voor zijn uitschakeling kreeg ik van een goede vriend een Whatsappje binnen. “Nog twee paddock kaarten vrij voor de racedag morgen op de TT van Assen”. Dat buitenkansje liet ik me natuurlijk niet ontnemen. Ik bevestigde meteen en nam de aanrijtijd van 05.30 uur voor lief.

Wat een groots evenement is de Tourist Trophy. Een van dè sportevenementen in ons land. Alleen al op de race-zondag 105.000 bezoekers! Ik was vier jaar eerder ook uitgenodigd. Opnieuw rondlopen in het hart van deze zeer professionele sport, doet mijn hart letterlijk sneller kloppen. Wat een belevenis weer.

Smullen! Dit is prototype racen op het allerhoogste niveau. MotoGP.

Wow.

We bezochten de KTM/RedBull pit-box terwijl de MotoGP kanonnen hun warm-up rondjes aan het rijden waren. Engineers en medewerkers waren ogenschijnlijk zeer relaxed aan het werk, terwijl wij vanaf een halve meter alles konden aanschouwen. Het team snaar strak georganiseerd. Monteurs verdeeld per coureur, met ook specialisten voor banden en andere onderdelen van de machine. En veel data. Bakken met data die live geanalyseerd werd om motor en coureur nog meer één te maken.

Sta je bijvoorbeeld naar een stapel remschijven voor dit race weekend te kijken waar je een aardige serre voor aan je huis zet. Dit terwijl de engineer aangeeft dat afhankelijk van het circuit, het aantal rempunten en de remdruk van de coureur de luchtgaten qua grote aangepast worden om de juiste hoeveelheid koeling in de remmen te krijgen. De kleinste details werden aan ons uitgelegd waarmee weer 0,1 seconden van een rondetijd kon worden verdiend. Smullen! Dit is prototype racen op het allerhoogste niveau. MotoGP.

Wow.

Overigens heb je die remmen serieus nodig. Weleens met 300+ kilometer per uur een 157 kilo wegende MotoGP machine na het rechte stuk de bocht ingesmeten, terwijl er vijf concurrenten uit je lijn komen en nog eventjes onderdoor proberen te duiken?! De race was een aaneenschakeling van gevechten. Een spectakel. Elleboogjes, uitrem acties, wat touchés, maar alles binnen de grenzen van het toelaatbare, en soms er een klein beetje over. Door de wind op het circuit waren er veel wisselingen en bleef het veld lang compact bij elkaar. Iets wat je normaal ziet in de moto3 klasse. Na een halve wedstrijd klokte de eerste zeven rijders minder als 2 seconden verschil. Misschien wel de beste race van het afgelopen jaren op ‘De Kathedraal’ hier in Assen.

Wow.

Het enige wat mist in deze klasse is een Nederlandse MotoGP held, een eigen Max op 2 wielen. De laatste overwinning in deze klasse dateert alweer uit 1980 met Jack Middelburg. Op deze zondag dat Max Verstappen zijn RedBull bolide opnieuw als eerste over de finish drukt in Oostenrijk, vliegt virtuoos en held Marc Márquez hier over de streep na een machtige strijd. Beeld je eens in dat daar weer een Nederlandse coureur als eerste het laatste sprintje trekt vanuit de Geert Timmer bocht om winnend over de finish te scheuren. “The icing on the cake” zou ik zeggen. Doe mij ook een Max op twee wielen graag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.